actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

Amsterdam, 13 maart 2002

PERSBERICHT aan Het Verzekeringsblad
                                                                                                                        
CATASTROFE VERZEKERING: Lloyd’s Underwriters akkoord met zowel uitbreiding als verhoging van de risicodekkingen
                                                                                                                                              
De meeste verzekeraars zijn momenteel druk doende om ook schade veroorzaakt door terrorisme van de standaard risicodekking uit te sluiten. Dit naar aanleiding van de aanslagen op het WTC in New York. De Catastrofe Risico Polis dekte weliswaar reeds schade veroorzaakt door "koude" explosie (dus als er geen brand ontstaat die door de gewone brandverzekering al was gedekt).
Vanwege de gewijzigde opstelling van andere verzekeraars, hebben wij vastgesteld dat uitbreiding van de risicodekking gewenst is voor schade die veroorzaakt kan worden door terroristen.

In internationale verzekeringskringen is inmiddels gedefinieerd wat onder terrorisme wordt verstaan en thans is dus redelijk duidelijk hoe verzekeraars aan de consument duidelijk kunnen maken of de polis wel of niet de schade dekt die door terroristen veroorzaakt zou kunnen worden.
Onder terrorisme wordt verstaan:
- een daad waarbij al dan niet kracht of geweld is gebruikt of dreiging daarmee,
- uitgevoerd door een persoon of groep van personen,
- die ofwel zelfstandig handelt dan wel in opdracht  van of vanuit één of meer organisaties of  overheid,
- teneinde een politiek, religieus ideologisch of  vergelijkbaar doel te bereiken dan wel
- met het oogmerk invloed uit te oefenen op een overheid dan wel
- met het oogmerk het publiek of groep personen angst in te boezemen.

Risicodekking terrorisme nu volledig gedekt
Op 12 maart 2002 hebben wij van Lloyd’s of London het akkoord gekregen om de dekking van de Catastrofe Risico Polis uit te  breiden met risicodekking voor schade door terrorisme.
Thans dekt de Catastrofe Risico Polis schade veroorzaakt door of ontstaan uit:
- terrorisme;
- van overheidswege en/of door derden getroffen preventieve maatregelen om het onmiddellijk dreigend gevaar van terrorisme af te wenden of – indien dit gevaar zich heeft verwezenlijkt – de gevolgen daarvan te beperken.

Schade door hagelstenen of kruiend ijs
Gelijktijdig is de risicodekking uitgebreid met schade veroorzaakt doordat verzekerde belangen worden getroffen door grote hagelstenen of  doordat kruiend ijs wordt opgestuwd uit het oppervlaktewater.

Materiele schade: omvang verzekerde som premier risque aangepast
De Catastrofe Risico Polis dekt de schade tot een vooraf bepaald bedrag. In verband met de conversie naar de Euro en ook omdat in steeds meer gebieden belangstelling bestaat voor dit verzekeringsproduct, hebben verzekeraars ingestemd met een verdubbeling van de verzekerde maximale dekking.
De polis dekt de schade tot een afgesproken maximum van 25% van de waarde van de te verzekeren belangen met een minimum van thans Euro 50.000,- .
Echter: met de nieuwe limieten kan de dekking per polis oplopen tot  fl. 550.000,-  ofwel  Euro 250.000,-.

Blijvende invaliditeit / overlijden
Ook deze risicodekkingen zijn verdubbeld naar resp. Euro 25.000,- (overlijden) , Euro 50.000,- (blijvende invaliditeit) en Euro 500.000,- (per collectieve schade).
De Catastrofe Risico Polis dekt standaard de uitkering van een kapitaal in geval één of meer personen als gevolg van een: - medische fout,
- terroristische daad of
- roofoverval
blijvend invalide worden of overlijden.

Deze risicodekking wordt door geen enkele andere verzekeraar geboden en is voor zowel particulieren als ondernemingen van uitzonderlijk belang. De premie die ondernemers moeten betalen is mede afhankelijk van het aantal medewerkers dat men in dienst heeft en de omzet (omdat ook bezoekers en winkelend publiek het slachtoffer kunnen worden van geweld dat gericht is tegen de onderneming).


Nadere info: Eurolloyd Verzekeringen, tel. 020-6737577