actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

[Nederland]


za 22 december 2001

Duizenden bedrijven gaan onverzekerd nieuw jaar in

AMSTERDAM - Naar schatting enkele duizenden ondernemingen dreigen het nieuwe jaar onverzekerd te beginnen. Eventuele schades die rond de oudejaarsnacht ontstaan, komen daardoor voor rekening van de bedrijven zelf. Betrokken ondernemers wordt daarom sterk aangeraden extra beveiligingsmaatregelen te nemen om brand of inbraak te voorkomen.


De verzekeringscrisis die bedrijven boven het hoofd hangt, komt door een nog niet eerder vertoond gebrek aan assurantiecapaciteit op de Nederlandse markt, waardoor verzekeraars slechts een beperkt aantal bedrijven kunnen accepteren. Aanleiding vormen de jarenlange verliezen in de internationale bedrijfsverzekeringsmarkt, aangewakkerd door de miljardenschade die ontstond door de terroristische aanslagen in de VS.

Bedrijfsverzekeringen hebben over het algemeen een looptijd van een (kalender)jaar. Per 1 januari zouden bedrijven derhalve over een nieuwe polis moeten beschikken. Normaal gesproken lopen de contracten stilzwijgend door, maar door structurele verliezen zijn de bedrijfspolissen afgelopen herfst massaal opgezegd. Assurantiemakelaars doen momenteel al het mogelijke om hun klanten in de laatste week van het jaar alsnog van verzekeringsdekking te voorzien. "Alle verloven zijn hier ingetrokken. We werken door tot op oudejaarsavond", aldus Aad Strijbos, topman van het Nederlandse onderdeel van Marsh, één van de grootste makelaarsbedrijven ter wereld.

Voor een aanzienlijk deel van de bedrijven, met name in risicosectoren als textiel en hout, zullen de inspanningen van makelaars vruchteloos blijven, omdat de meeste verzekeraars hun deuren hermetisch gesloten houden. Bovendien stellen zij zich buitengewoon strikt op ten aanzien van de polissen die rond de jaarwisseling aflopen. Hierdoor is de gebruikelijke 'uitloop', waarbij de verzekering bij wijze van service nog enkele weken van kracht blijft, uitgesloten. "Indien de polis om twaalf uur eindigt en er is geen nieuw contract afgesloten, dan zit het bedrijf om één over twaalf daadwerkelijk zonder dekking", aldus een makelaar.
Strijbos is woest over deze houding van verzekeringsmaatschappijen: "Zij hebben de maatschappelijke plicht om zich tot het uiterste in te spannen." Makelaar Marsh is naar zijn zeggen druk bezig om alternatieve verzekeringsoplossingen te vinden voor de klanten. "Maar dat gaan we niet voor iedereen redden in de komende week. Ik adviseer bedrijven die buiten de boot dreigen te vallen dan ook om extra beveiliging in te roepen voor de eerste tijd in het nieuwe jaar."

Hans van Ommen, directeur van het Amsterdamse makelaarskantoor Lugt Sobbe schat dat zo'n tienduizend ondernemingen de dupe zullen worden. "Ik heb hier al zo'n vierhonderd aanvragen op kantoor liggen waar ik geen kant mee op kan. "
De aanhoudende verliezen in met name brandverzekeringen dwong alleen in Nederland al zes verzekeraars uit de bedrijvenmarkt, waaronder Nationale-Nederlanden en Axa. Een groot aantal herverzekeraars (bedrijven als Munich Re en Swiss Re waar verzekeraars zichzelf indekken tegen bovenmatige risico's) zeiden om dezelfde reden begin dit jaar hun herverzekeringscontracten op.
"Over het algemeen namen verzekeraars aan dat ergste pijn met premieverhogingen wel weggenomen zou zijn. Dat bleek echter niet het geval. En toen werd het 11 september", zegt Hans van Ommen.

De terroristische aanvallen, die herverzekeraars met een miljardenschade opzadelden, zorgden voor een verdere verstarring in de markt. Herverzekeringscontracten konden alleen nog maar met forse beperkingen gecontinueerd worden.
"In combinatie met het uitstappen van diverse verzekeraars in deze markt is zodoende een sterk gereduceerde tekencapaciteit ontstaan", bevestigt Gijs Reijmers (Delta Lloyd) namens de Nederlandse bedrijfsverzekeraars. "We sturen nu op rendement, na al die jaren van grote verliezen."

Auteursrechten voorbehouden 2001, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam