actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

[Nederland]


do 13 september 2001

Verzekeraars vrezen claim van miljarden

AMSTERDAM - Internationale herverzekeraars wacht een miljardenclaim als gevolg van de terreuraanslag op het WTC in New York. Nederlandse verzekeringsdeskundigen schatten de totale schade op ruim 200 miljard gulden. Het Duitse Münich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld waar assuradeurs op hun beurt risico's onderbrengen, houdt zelf rekening met een claim van tenminste ƒ2,2 miljard. Swiss Re voorziet op basis van eerste ramingen een schade van ruim ƒ1,8 miljard te moeten uitkeren.

De Zwitserse herverzekeraar vergelijkt de omvang van de ramp in de VS met de gevolgen van de stormen die eind 1999 door Europa raasden. Toen werd er in totaal voor ƒ44 miljard schade aangericht, waarvan ruwweg de helft voor rekening van verzekeraars kwam. Munich Re voorspelt dat de WTC-claim de winst over 2001 aanzienlijk zal beïnvloeden.
Assurantiedeskundigen in ons land noemen de verwachtingen van de herverzekeraars aan de lage kant.

"Met de bedrijfsschades van alle betrokken ondernemingen in de directe omgeving en de individuele verzekeringen van de verwachte duizenden slachtoffers kom ik eerder in de buurt van de ƒ200 miljard. Je moet je bedenken dat veel slachtoffers in het WTC topmanagers uit de financiële wereld waren. Die hadden polissen met zeer hoge uitkeringen", aldus directeur Hans van Ommen van het Amsterdamse verzekeringsbedrijf Lugt Sobbe.
Nederlandse verzekeraars met Amerikaanse werkmaatschappijen, zoals ING, Fortis en Aegon verwachten vooralsnog nauwelijks directe schade als gevolg van de aanslagen in Amerika. Indirect krijgen zij wél met claims te maken, zij het op zeer kleine schaal, via het samenwerkingsverband van de Nederlandse Luchtvaartpool (NLP). Achttien maatschappijen, waaronder Fortis, ING, Delta Lloyd en Aegon, nemen deel in deze Amsterdamse luchtvaartverzekeraar.

De NLP was juist dit jaar wegens aanhoudende slechte resultaten gestopt met het verzekeren van buitenlandse luchtvloten. Het concern zou bovendien over enkele weken verkocht worden aan de Belgische verzekeraar Aviabel.
Ondanks de ontmanteling van de NLP staan American Airlines en United Airlines, de twee betrokken vliegmaatschappijen, nog altijd in de boeken van de verzekeraar.
NLP gaat er vanuit dat beide maatschappijen volledig aansprakelijk gesteld zullen worden voor de ontstane schade. Ieder vliegtuig is voor een bedrag van ƒ3,7 miljard verzekerd. De NLP draagt slechts een zeer klein deel van het aansprakelijkheidsrisico.

Auteursrechten voorbehouden 2001, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam