actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

Jaargang: 1996, nummer: 20

De Goudse

   De Goudse heeft voor de met haar samenwerkende Nederlandse tussenpersonen die slechts enkele posten in België hebben of daar op beperkte schaal willen sluiten, een soortgelijke oplossing gevonden. Deze tussenpersonen kunnen de posten (zonder provisieverlies) via het Gouds Assurantiekantoor BV laten lopen. Het intermediair treedt dan op als subagent van dit kantoor.

Het Gouds Assurantiekantoor heeft in België een inschrijving als gebonden tussenpersoon. Formeel neemt het Gouds Assurantiekantoor het beheer over en zou het aanbrengende intermediair slechts 'inleidende werkzaamheden' verrichten.

'Mag niet'

   Volgens Lugt Sobbe & Co mag de oplossing van De Goudse niet worden toegepast. "Reeds in een eerder stadium hebben wij een soortgelijke oplossing aangedragen. Daarbij betrof het een subagent-constructie via ons kantoor in Antwerpen, LSC/Van Ommen. Echter de CDV (Controledienst voor de Verzekeringen in België - red.) is met deze constructie niet akkoord gegaan. Volgens de CDV dienen ook subagentschappen aan de verordeningen van de Wet Cauwenberghs te voldoen", berichtte M. Worms van Lugt Sobbe & Co naar aanleiding van de bekendmaking van De Goudse. Worms verwijst naar een publicatie van de NVA. In de nieuwsbrief NVA-Intern van 27 juni meldde de NVA, dat zij over de subagent-constructie contact had gehad met genoemde Belgische controledienst. De CDV zou hebben verklaard dat een zodanige constructie niet leidt tot het verdwijnen van de inschrijvingsverplichting.

P. Moreel van LSC/Van Ommen in Antwerpen, meldt na een gesprek met de CDV dat, "een ieder die bemiddelt met het oog op de verkoop van verzekeringsproducten of commissie ontvangt voor zaken ondergebracht bij Belgische maatschappijen ingeschreven dient te zijn."