actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

donderdag, 27 oktober 2002

Curieuze verzekeringen maken flinke opmars

door Irene Nieuwenhuijse

In Amerika kun je je als argeloze burger zelfs verzekeren tegen het risico van ontvoering door buitenaardse wezens. Zo diep is Nederland nog niet gezonken. Maar de curieuze verzekering - die is gericht op het afdekken van de onwaarschijnlijkste risico's - is ook in ons land in opmars.

HAARLEM - Dat de pianist zijn vingers verzekert, ligt voor de hand. En ook de eigenaar van een rieten dak doet er goed zich te vrijwaren tegen de kosten die gemaakt moeten worden als zijn dakbedekking in de fik gaat. Maar is het nodig een verzekering af te sluiten voor de kosten die gepaard gaan met het opruimen van een dode potvis?
Het idee voor 'de dode potvissen-polis' ontstond enige jaren geleden toen een Nederlandse kustgemeente zich afvroeg of het mogelijk was zich tegen het aanspoelen van zo`n Moby Dick te verzekeren. "De aanvraag kwam 's morgens en 's middags hadden we een polis", zegt een woordvoerder van verzekeraar Eurolloyd. De prijs: 360 euro per kilometer strand.
Ook fraai is de zogeheten elfstedenpolis. Vier schaatsliefhebbers in Nederland hebben zo`n verzekering afgesloten. Zij krijgen van Eurolloyd de reiskosten vergoed als de Elfstedentocht dreigt plaats te vinden op een
moment waarop betrokkenen in het verre buitenland verblijven. "Want als je direct terug wilt vliegen, moet je meestal business vliegen en dat kost een smak geld."
De 'hole-in-one-verzekering' voor golfers en organisatoren van golftoernooien kent twee varianten. De ene houdt in dat de organisator van een golfevenement op kosten van de verzekeraar een auto cadeau kan doen aan de deelnemer die een hole-in-one slaat. Elvia Golfverzekering en Delta Lloyd hebben een polis die 300 euro uitkeert om alle aanwezigen op en rond de golfbaan - volgens goed gebruik - een glas champagne aan te kunnen bieden.