actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

Amsterdam, 24 september 2003

Brandstichtingen dreigen ondraaglijke last te worden voor verzekeraars

De laatste jaren kenmerken zich door een sterk stijgende schadelast als gevolg van brandstichting waarbij ieder spoor van de dader ontbreekt. De schadelast die verzekeraars als gevolg daarvan moeten dragen, wordt vrijwel ondraaglijk. Deze is inmiddels – voor wat betreft de zakelijke verzekeringen – even groot is als de gebruikelijke schadelast, een verhoging met 100 % dus in slechts enkele jaren.
Dit is de enige conclusie die getrokken kan worden uit de cijfers die ons ter beschikking staan voor wat betreft de schadelast die door Lloyd’s Underwriters in Nederland moet worden gedragen. Schadelasten die onnodig zijn ontstaan en nu dus – via de berekening van premie - weer ten laste moeten komen van het bedrijfsleven in het algemeen. Nog afgezien van de gigantische problemen waarvoor onze verzekerden komen te staan als hun bedrijf door brand is getroffen : de schadelasten rijzen de pan uit. Hoog tijd dus om de noodklok te luiden.

BELONING
Herhaling voorkomen is beter dan blijven betalen en daarom heeft de directie van Eurolloyd Verzekeringen te Amsterdam besloten een beloning in het vooruitzicht te stellen aan hem of haar die inlichtingen kan verschaffen die leiden tot het bekend worden van de dader(s) van de brandstichting die tot gevolg heeft gehad dat de Pallethandel van Bendeco B.V. aan de Schuttersstraat te Beek in de as is gelegd.
Het onderzoek wordt verricht door de schade experts Cunningham PolakSchoute B.V. in samenwerking met recherchebureau Interseco B.V. Reacties, zowel schriftelijk als telefonisch, zullen strikt vertrouwelijk worden behandeld.

Voor het eerst inzet van internet
Voor het leggen van een eerste contact en voor het lezen van nadere informatie over de hoogte van de beloning, kan gebruik worden gemaakt van internetpagina www.eurolloyd.nl/ik-ken-de-dader

ACHTERGROND INFORMATIE
Natuurlijk ontstaan jaarlijks talrijke schades die het gevolg zijn van “ongelukjes” tijdens productieprocessen, storingen in machines, etc. En – onder het motto “in de brand uit de brand” - natuurlijk ook wel eens als gevolg van brandstichting door de verzekerde zelf of door brandstichting door derden uit wraak.
Echter : in tegenstelling tot voorheen, was er slechts in uitzonderlijke gevallen sprake van brandstichting door een willekeurige dus toevallige derde.

  • Wellicht is de vuurwerkramp in Enschede (Ov)daarvan een voorbeeld. En Eurolloyd daarvan een aanzienlijk aandeel, mede namens Lloyd’s of London.
  • Brandstichting in Beek (Lb) : in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 september jl.het Palletbedrijf Bendeco B.V.brandde tot de grond toe af
  • Brandstichting in Asten (Lb): op 6 maart 2003 brandde het horecabedrijf De Parkelaar in Asten grotendeels af.
  • Brandstichting in Nieuw Bergen (Lb) : op 29 maart 2003 brand in supermarkt van Jan Linders
  • Brandstichting in Ridderkerk (Zh): op 21 mei 2003 brand in cafébedrijf in Ridderkerk
  • Brandstichting in Asten (Brabant) : op 24 mei 2003 brandde de parketfabrieken van Saffier af
  • Brandstichting in Westzaan (Nh) : brandde het omvangrijke horecabedrijf Horecto af
  • Brandstichting in Amsterdam (Nh) : het restaurant Golden Garden brandde uit
    Maar Lloyd’s is niet de enige verzekeraar die hierdoor wordt getroffen:
  • Denk hierbij aan de brandstichtingen bij de TU Twente, Frans Maas en Rensa, maar ook een meubelfabriek te Schijndel, twee scholen in Enschede, horecapanden in Winschoten, een dierentuin in Apeldoorn, een restaurant te Utrecht, etc. Ook allemaal schades die in de miljoenen lopen.

Samen goed voor honderden miljoenen schade door een nieuwe vorm van “zinloos geweld”.