actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

woensdag, 27 juni 2001

Toch verzekeraar die schade door aardbeving dekt

HEERLEN

Het is wel degelijk mogelijk je te verzekeren tegen rampen. Dat meldt de Amsterdamse verzekeraar Lugt-Sobbe.
Voor ongeveer 250 gulden per jaar dekt het bedrijf als enige in Nederland schade door aardbevingen, overstromingen, wolkbreuken, terreuracties en andere rampen.

Gisteren meldde de Bond van Verzekeraars dat het nergens in Nederland mogelijk was een verzekering af te sluiten tegen aardbevingen. "Ik begrijp niet dat ze ons vergeten zijn', zegt directeur Van Ommen van Lugt Sobbe.

Volgens de Bond van Verzekeraars is het onmogelijk om een dergelijke verzekering af te sluiten omdat er veel te veel onzekerheden zijn over de kans op een ramp of natuurgeweld in Nederland. "Dat klopt ook', zegt Van Ommen. "Stel dat een deel van Limburg zware schade ondervindt door een aardbeving. Dan moeten wij een behoorlijk bedrag in reserve hebben om die schade uit te kunnen betalen. Binnen Nederland is dat onmogelijk, maar als over de hele wereld meer mensen en bedrijven meedoen aan zo'n verzekering, wordt het risico gespreid.

Vandaar dat wij samenwerken met de grootste verzekeraar van de wereld: Lloyds of London die zo'n verzekering in grote pakketten verkoopt aan bedrijven over de hele wereld. Wij hebben zo'n pakket ingekocht en in kleine deeltjes geknipt zodat ook particulieren en winkels er gebruik van kunnen maken. Zij krijgen bij schade maximaal 250.000 gulden vergoed.' De gemiddelde premie bedraagt volgens Van Ommen 250 gulden. Dat bedrag hangt wel af van de diverse risico's in een regio. "We hebben heel Nederland ingedeeld in vierkante kilometers. Voor elk vierkant geldt een ander risico. Mensen die in Voerendaal wonen hebben bijvoorbeeld een groter aardbevingsrisico maar een miniem overstromingsgevaar.

Al deze factoren resulteren in een specifieke premie voor een bepaald gebied.' Volgens Van Ommen hebben slechts enkele duizenden Nederlanders een rampenverzekering afgesloten. "Daar zijn ongetwijfeld ook Limburgers bij.' Echt rendabel is de verzekering niet voor Lugt Sobbe. Het bedrijf heeft er nog geen winst mee gemaakt sinds de invoering, in 1994.