actueel nieuws terug klik om pagina af te drukken

 

Limburgs Dagblad: 26 september 2003

Brandstichters jagen premies op

Sittard
De brandverzekeringspremies voor bedrijven zullen naar verwachting volgend jaar met veertig tot zestig procent stijgen. Oorzaak van die stijging is de gestage toename van het aantal brandstichtingen.

Dat zegt directeur H. van Ommen van verzekeringsmakelaar Eurolloyd. De helft van de branden is volgens hem aangestoken. Vorig jaar stegen de verzekeringskosten ook al met tientallen procenten. Eurolloyd heeft onder meer de Beekse palletfabriek Benedco verzekerd en de supermarkt Jan Linders in Horst. Beide bedrijven werden dit jaar aangestoken.

Uit de meest recente cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de hoogte van de brandschade bij grote bedrijven in het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar meer dan verdubbeld is tot 223 miljoen euro. Volgens Van Ommen geldt dat ook voor de schade bij kleinere branden bij bedrijven en bijvoorbeeld clubhuizen van sportclubs. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale brandschade naar zijn schatting 350 miljoen euro. Ook het tweede en het derde kwartaal van dit jaar laten een soortgelijk beeld zien, zegt Van Ommen. ,,Het vorig jaar was al dramatisch, dit jaar loopt het helemaal de spuigaten uit.''

Het Verbond van Verzekeraars heeft de officiële gegevens van de laatste twee kwartalen nog niet vrijgegeven, maar verzekeraar Aegon bevestigt de toename van het aantal bedrijfsbranden.

Ommen legt de oorzaak voor de forse stijging bij de toename van het aantal brandstichtingen. ,,Wij krijgen de oorzaak als verzekeringsmakelaars altijd vrij snel te zien. Daaruit blijkt dat tegenwoordig de helft van de branden is aangestoken.'' Uit gegevens van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat in voorgaande jaren iets minder dan een kwart van de branden was aangestoken. Iets meer dan een kwart wordt veroorzaakt door ongelukken. Voor de rest blijft de oorzaak onbekend.

,,Dit kan zo niet door blijven gaan'', vindt Van Ommen. ,,De verzekeraars moeten zoveel uitbetalen dat de pot voor brandstichting bijna leeg raakt. De klanten moeten dat weer bijbetalen met hogere premies. Bij bedrijven en verenigingen gaat dat om miljoenen. Geld dat nodeloos opgaat aan deze onzin. Het wordt tijd dat daar iets tegen ondernomen wordt.''

Als tussenpersoon tussen verzekeraars en verzekeringskantoren wil Eurolloyd niet wachten tot de verzekeraars zelf aan de bel trekken. ,,Dat duurt te lang.'' Eurollyd (16.000 klanten) heeft een klik-site geopend op het internet waar mensen kunnen verklappen wie de brand bij de palletfabriek Benedco in Beek heeft aangestoken. De gouden tipgever krijgt een beloning ter waarde van een ,,mooie personenauto''. Eurolloyd heeft aanwijzingen dat zich hangjongeren op het terrein van Benedco bevonden.

 

.