actueel nieuws terug klik om pagina af te drukken

 

Telegraaf : 15 augustus 2006

 

Burger betaalt mee aan ramp
door Theo Besteman

foto: ANPAMSTERDAM - Bij grote overstromingen moeten burgers zelf meer bijdragen aan de schade. Overheid en verzekeraars overleggen over een nieuwe nationale rampenregeling. Daarbij hoort een grote landelijke campagne met risicokaarten. Wie in de risicogebieden woont, moet zich tegen het extra gevaar indekken. Dat bevestigen betrokkenen. Uit het overleg blijkt wel dat volledig private dekkingen voor rampschade, in het buitenland niet ongewoon, worden uitgesloten.

foto > Door het hoge water in de Maas lag het Maastrichtse kerkdorp Itteren begin ‘95 geïsoleerd van de buitenwereld.

Eigen bijdrage
Wie in Nederland bewust in een gebied met overstromingsrisico gaat wonen, moet rekening houden met een hogere eigen bijdrage. Er lijkt steun voor een verplichte overstromingsverzekering voor mensen die een hypotheek in risicogebied afsluiten. Overheid en herverzekeraars oriënteren zich eveneens op een aanvullende waterschapsbijdrage voor deze gebieden. De regeling wint aan gewicht, omdat wonen in de uiterwaarden van rivieren weer wordt toegestaan.
Exacte crisisgebieden zijn officieel niet aangewezen, maar de oevers van Maas, Waal, IJssel en Rijn behoren tot het probleemgebied. Onderzoek van verzekeraar Munich Re toont een sterke toename van natuurrampen in Europa aan.
Overheid en het Verbond van Verzekeraars zeggen in een verkennende fase te verkeren "waarin alle opties nog open zijn", aldus een woordvoerder van het verbond. Na eerdere rampen strijden overheid en verzekeraars wie voor de miljoenenschade moet opdraaien.
Waar burgers zich konden verzekeren maar dat niet deden, mochten zij na emotionele oproepen en televisieacties vaak op de overheid terugvallen.
Wat privé in redelijkheid te verzekeren is, wil de overheid niet langer volledig voor haar rekening nemen.

 

.