actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

Sunday 19 August 2001

PERSBERICHT

Naar aanleiding van de onvoorstelbare hoeveelheid neerslag die vannacht gevallen is in Rotterdam en de schade die daardoor is veroorzaakt, willen wij u attenderen op het bestaan van de
Wet Financiële Tegemoetkoming bij Schade door Rampen en ongelukken.

Deze wet is indertijd (juli 1998) in werking getreden en op die wet is reeds twee keer een beroep gedaan. De eerste keer was in augustus 1998 (wolkbreuken in het Westland) en de tweede keer was begin september 1998 (wolkbreuken in het N.O. van ons land).

In beide gevallen was er sprake van aanzienlijke schade als gevolg van hevige neerslag die 100 mm in 48 uur overtrof. Toenmalig Minister Apotheker heeft de betreffende wet indertijd van kracht verklaard nadat hij aan de rampgebieden een bliksembezoek had gebracht in het bijzijn van een groot aantal journalisten w.o. die van De Telegraaf en het NOS journaal.
De door het kabinet uitgekeerde schade in het Westland beliep uiteindelijk bijna een miljard gulden. De schade die in het N.O. van het land werd vergoed was totaal iets lager, maar meer dan 500 miljoen.

Naar wij hebben begrepen heeft het KNMI vastgesteld dat de neerslag in Rotterdam meer dan 300 millimeter per uur is geweest.

Tot nu toe heeft het Kabinet deze wet nog niet eerder van kracht kunnen verklaren toen wolkbreuken van kleiner formaat overstromingen veroorzaakten in Volendam, Leiden, Den Haag, Harderwijk en vele andere plaatsen.

Echter, de omvang van de wolkbreuk van Rotterdam voldoet zeker aan de normen die het kabinet daaraan stelt en dientengevolge zullen de getroffenen in Rotterdam naar onze verwachting goede gronden hebben om een beroep op de genoemde wetgeving te doen.

Staatssecretaris Monique De Vries maakte zich in 1998 al zorgen over de stijgende schadelasten door wolkbreuken.
Later bleek dat zij niet op de hoogte was van het verslag van de beraadslagingen in de 2e Kamer, waarin was stilgestaan bij het bestaan van de Catastrofe Risico Polis van Lugt Sobbe die bij Lloyd's kan worden afgesloten en welke verzekering in 1994 was geïntroduceerd nadat de Ministers Kok van Financiën en Dijkstal van Binnenlandse Zaken definitief hadden besloten dat het risico van schade door overstromingen een aardbevingen NIET verzekerbaar was en NIET d.m.v. wetgeving zou worden gedekt.

Na de introductie van de verzekering heeft Minister Zalm toch een Wet ingediend die de burgers soelaas moest bieden bij schade door aardbevingen en overstromingen door wolkbreuken of dijkbreuken. De zekerheid van het recht op vergoeding van schade heeft bij de gemiddelde burger de belangstelling weggenomen om zich tegen dat risico te verzekeren.

Het is aan het Kabinet om snelstens duidelijkheid te verschaffen aan de getroffenen door zich vlot met de knip in de hand naar Rotterdam te spoeden.

Lugt Sobbe & Co. B.V.
Registermakelaars in Assurantiën RMiA.