actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

26 juni 2001

DE CRISIS OP DE CO-ASSURANTIEMARKT
In de afgelopen maanden hebben wij u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de verzekeringsmarkten te Amsterdam, Rotterdam en London. Na een 6-tal jaren waarin de premies voor de verzekering van bedrijfsmatige risico's (brand en transport) naar een historisch dieptepunt zijn gedaald terwijl de schadelasten stegen, hebben een groot aantal verzekeraars moeten besluiten om "de handdoek in de ring te werpen".
• Nationale Nederlanden, Sampo, AXA en Zurich besloten zich definitief uit de co-assurantiemarkt terug te trekken.
• Gerling is doende de tekening te beperken en andere verzekeraars hebben hun standpunt nog niet bekend gemaakt.
• Reliance Insurance is in "runoff" vanwege solvabiliteitsproblemen. Zo ook de "Independent".
• Alle herverzekeraars dwingen de directe verzekeraars (ook Direct Writers) hun premies te verhogen met 100 tot 400% en meer. Dit stelden wij reeds in december in de "Ondernemers TIP".

De "toestanden" zijn onvergelijkbaar met die van de jaren 1983/84 en 1994/95 toen er ook sprake was van een kleine "krach" in de verzekeringsindustrie. Deze "krach" is echter van een veel zwaarder kaliber dan die van indertijd.

HET PROFESSIONELE INTERMEDIAIR ACTIEF
Kortom: er is werk aan de winkel voor professionele tussenpersonen die nu hun kans grijpen om oude klanten terug te winnen. U heeft niet voor niets een agentschap bij een Beursmakelaar (RMiA) als Lugt Sobbe en wij zien het als onze taak om u te wijzen op zaken die u maar beter niet uit het oog moet verliezen:

CHECKLIST BEURSPOLISSEN
1. Opzegtermijn "co-assurantiemarkt"
Beursverzekeraars doen hun opzegging aan de beursmakelaar. Opzeggingen kunnen worden ontvangen tot op 90 dagen voor de vervaldatum. Vervolgens informeert de makelaar de verzekeringnemer over de namens hem ontvangen opzeggingen.
2. Prolongatievoorstellen
Vervolgens heeft de beursmakelaar dik 2 maanden om een aantal verzekeraars te interesseren voor een verlengingsvoorstel. Indien de opzeggingen niet "definitief" waren, wordt het schriftelijke verlengingsvoorstel doorgaans ruimschoots voor de vervaldatum aangeboden.
3. Makelaarswijziging
Indien het voorstel niet aanvaard wordt, kan een andere makelaar worden aangesteld om de belangen van de klant te behartigen. Daartoe dient dan een opdracht tot makelaarswijziging te worden ingediend bij de nieuwe makelaar. Hierbij dient rekening te worden gehouden met het feit dat het vinden van alternatieve oplossingen moeilijk is indien ook de oude makelaar alle verzekeraars in het verlengingsvoorstel heeft betrokken.

ALTERNATIEVE OFFERTE VAN LUGT SOBBE
Nadat de opzegging bij de klant bekend is gemaakt, heeft u dus ruim de tijd (maximaal 3 maanden) de gelegenheid om een alternatieve offerte aan te vragen bij Lugt Sobbe. Gelet op de omvang van de huidige problematiek, dient u er rekening mee te houden dat wij deze termijn soms ten volle moeten kunnen gebruiken.
Formulieren
Op onze website treft u alle informatie, voorwaarden en aanvraagformulieren aan.
Voor het indienen van een verzoek om indicatieve offerte, kunt u gebruik maken van het speciale formulier op de Extranet pagina (login via het blauwe venster)
Solvabiliteit en stabiliteit
Bij het verzekeren van bedrijfsmatige risico's gaat het doorgaans om de verzekering van grote belangen. Wij hechten er aan om u te bevestigen dat Lugt Sobbe uitsluitend verzekeringen plaatst bij verzekeraars die voldoen aan de eisen die wij aan hen stellen aan de kwaliteit van de aangeboden verzekeringsproducten en aan de solvabiliteit en stabiliteit van de verzekeraars.
Unieke makelaarsgarantie van Lugt Sobbe
Om het belang van onze betrokkenheid daarbij te benadrukken en omdat wij ons reeds in 1998 zorgen maakten over de negatieve ontwikkelingen in de brand- en transportmarkt, heeft Lugt Sobbe in 1998 bij de introductie van de Beurspolis voor Bedrijven een zgn. makelaarsgarantie opgenomen in de Algemene voorwaarden (art.2).

CHECKLIST PROVINCIALE OPZEGGINGEN
1. Opzegtermijn van 3 maanden "provinciale markt"
Verzekeraars kunnen gebruik maken van het recht om de verzekering op te zeggen (of condities te wijzigen) mits zij de opzegtermijn in acht nemen. Doorgaans worden zij daartoe gedwongen vanwege opzeggingen door herverzekeraars.
2. Alternatieve offerte van Lugt Sobbe
Gedurende deze periode van 3 maanden heeft u de gelegenheid om een alternatieve offerte aan te vragen bij Lugt Sobbe. Gelet op de omvang van de huidige problematiek, dient u er rekening mee te houden dat wij deze termijn soms ten volle moeten kunnen gebruiken.
3. "Special limits" voor gevolmachtigden
Gevolmachtigde agenten die hun 100% tekening moeten beperken na intrekking van "special limits", kunnen desgewenst blijven participeren op een bij Lugt Sobbe te sluiten beurspolis mits gesloten bij Lloyd's Underwriters en onder de voorwaarde dat zij niet zelf ook namens Lloyd's in volmacht risico dragen.

Wij wensen u goede zaken toe.

Lugt Sobbe & Co. B.V. -Verzekeringen
RMiA Register Makelaardij in Assurantiën