actueel nieuws terugklik om pagina af te drukken

28 September 2001


1999: WAARSCHUWING VOOR INSTABILITEIT
De resultaten van de schadeverzekeringsmarkt waren reeds jaren negatief danwel verliesgevend. Een reactie van verzekeraars en herverzekeraars kon niet uitblijven. Wij waarschuwden daarvoor reeds vele keren. Zie ook het persbericht dat wij op 5 november 1999 verzonden. U kunt het nog nazien op: https://www.lugtsobbe.nl/nieuws04.html.

EROSIE
Als er erosie plaatsvindt in het milieu, dan weet een ieder dat deze veroorzaakt is door ontbossing. De gevolgen zijn dan catastrofaal want een grondverschuiving of wegspoelen van goede grond is daarvan het directe gevolg.

PREMIE EROSIE
Het verschijnsel van jaarlijkse daling van de premies voor schadeverzekeringen is ook wel "premie-erosie" genoemd. De gevolgen van deze erosie waren ook hier desastreus alhoewel de schadelast van veel verzekeraars doorgaans wel weer werd verhaald op hun herverzekeraars.

EZELTJE STREK JE
Zoals te verwachten viel, hebben de herverzekeraars in 2000 en 2001 grotendeels de handdoek in de ring geworpen: zij waren niet meer bereid om jaar in en jaar uit de verliezen van de gewone verzekeraars te dragen. De tijd van "ezeltje strek je" was definitief voorbij. Dit met als gevolg dat in september 2001 de meeste verzekeraars (mondiaal, dus ook in Nederland) nog geen herverzekeringsdekking hadden kunnen afsluiten voor het jaar 2002.

CRISIS IN DE VERZEKERINGSMARKT
Als gevolg van de slechte resultaten kon een golf van opzeggingen niet uitblijven en deze is dan ook in de loop van augustus en september van 2001 op gang gekomen. Verzekeraars verplichten de makelaars en tussenpersonen thans om voor iedere bedrijfsmatige verzekering een vragenformulier in te dienen alvorens continuatievoorstellen kunnen worden aangevraagd.
Deze formulieren heeft Lugt Sobbe vorige week donderdag als eerste op haar website gezet op de Extranet pagina (VNAB-formulieren).

SCHADE DOOR TERRORISTEN
De schade die door terroristen is veroorzaakt tijdens de aanslagen in de USA, treft de verzekeringsbedrijfstak zwaar. Zeer zwaar. De omvang van de schade kan nog niet volledig overzien worden, maar komt steeds dichter bij het getal dat op 14 september 2001 door ons in Dagblad De Telegraaf werd geraamd op F. 200 miljard:
Assurantiedeskundigen in ons land noemen de verwachtingen van de herverzekeraars aan de lage kant.
"Met de bedrijfsschades van alle betrokken ondernemingen in de directe omgeving en de individuele verzekeringen van de verwachte duizenden slachtoffers kom ik eerder in de buurt van de ƒ200 miljard. Je moet je bedenken dat veel slachtoffers in het WTC topmanagers uit de financiële wereld waren. Die hadden polissen met zeer hoge uitkeringen", aldus directeur Hans van Ommen van het Amsterdamse verzekeringsbedrijf Lugt Sobbe.

MONDIALE UITSLUITING VAN SCHADE DOOR TERRORISTEN
De reeds door de slechte resultaten getroffen herverzekeraars, zijn thans tevens het slachtoffer van de financiële gevolgen van de genoemde aanslagen: talloze verzekeraars moeten een beroep doen op de catastrofe-dekking die zij bij hun herverzekeraars hebben afgesloten om zich te beschermen tegen grote tegenvallers.
Dit met als direct gevolg dat de herverzekeraars (die toch al een premieverhoging van 200 tot 500% eisten voor de nieuwe herverzekering van het komende jaar, thans weigeren om voortaan nog dekking te bieden voor de gevolgen van de daden van terroristen.

Met andere woorden: vrijwel alle verzekeraars in Nederland zijn momenteel druk doende om alle verzekeringen per 1 januari of mogelijk eerder op te zeggen. Voortzetting zal uitsluitend mogelijk zijn indien de polis het risico van terrorisme niet meer dekt en doorgaans zal de ook aanzienlijke premieverhoging van de herverzekeraars moeten worden doorberekend.

Verwacht moet worden dat de golf van opzeggingen niet alleen brandverzekeringen zal betreffen. Ook branches als ongevallenverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen en technische verzekeringen zullen naar met zekerheid vanwege de wijziging in voorwaarden en premie worden opgezegd.

ONVOORBEREID
Alhoewel Lugt Sobbe gedurende de afgelopen jaren vele keren aandacht heeft gevraagd van het intermediair voor het gevaar van een op handen zijnde golf van premieverhogingen, was een gecombineerde crisis zoals deze zich thans voltrekt niet of nauwelijks te voorzien.
Thans zal het intermediair en haar consumenten alles in het werk moeten stellen om opgezegde risico's weer tijdig en volledig onder te brengen of over te sluiten bij andere verzekeraars.

Hoogachtend,
LUGT SOBBE & CO. B.V. Verzekeringen
RMiA Registermakelaars in Assurantiën
H.B. van Ommen