actueel nieuws terug klik om pagina af te drukken

 

Miljonair: 1 april 2004

Armen, benen, billen, neuzen, borsten...

Het hele lijf (of een stukje) verzekerd!

Ieder mens is verzekerd, of het nu voor ziektekosten, aansprakelijkheid of een begrafenis is. Sommige mensen gaan wat verder. Onder de rich and femous bijvoorbeeld, is het aleven erg populair om te zeggen dat je bepaalde lichaamsdelen voor gigantische bedragen hebt verzekerd. Zo zou Maria Carey haar hele lichaam voor meer dan 10 miljoen dollar hebben gedekt, en Jennifer Lopez alleen al haar billen voor meer dan een miljoen. Het lichaam niet goed, geld terug'concept : Fact or fiction?

"Allemaal onzin", zegt verzekeraar Lloyd's. "Het zijn allemaal pr-verhalen."

Toch was het Lloyd's of London, een van de oudste en grootste commerciële verzekeraars ter wereld die in de jaren dertig toen Marlene Dietrich in de jaren dertig haar benen en haar stem wilde laten verzekeren -een ongehoorde actie in die tijd- die taak graag op zich nam. Niet omdat ze geloofden in het concept van het verzekeren van lichaamsdelen, maar omdat ze na de catastrofale Tweede Wereldoorlog wel wat gratis reclame en pr konden gebruiken. De verzekering van Dietrich was in werkelijkheid een arbeidsongeschiktheidverzekering.

Dhr. Van Ommen van Eurolloyd Verzekeringen, die Lloyd's in Nederland vertegenwoordigt, laat weten dat de maatschappij nog steeds niets ziet in het verzekeren van ledematen. "Het is onmogelijk om een enkel lichaamsdeel te verzekeren, want wie bepaalt er allereerst wat de waarde van bijvoorbeeld ogen of billen zijn op het moment dat de polis afgesloten wordt, en wie bepaalt wanneer en waarom die waarde verandert? Het is allemaal waanzin en zou alleen maar verschrikkelijk veel geld kosten. In werkelijkheid zijn het allemaal arbeidsongeschiktheidsverzekeringen met een leuk pr-sausje."

En toch staan de bladen regelmatig vol met ‘gedekte' lichaamsdelen en de gigantische bedragen die daarvoor uitgetrokken worden; billen, borsten, handen, stemmen... alles zou te verzekeren zijn. Robbie Williams, bijvoorbeeld, maakte vorige zomer een gigantische tournee door Europa en werd door zijn platenmaatschappij verzekerd voor 100 miljoen pond voor stemproblemen, althans zo wordt het in de media genoemd. Maar in werkelijkheid gaat het er dus gewoon om of hij niet ergens onderweg van het podium viel. De platenmaatschappij dekt zich in voor de daaruit voortvloeiende problemen met sponsors en stadions. De stem is niet meer dan een populaire dekmantel. En dat filmacteurs zich verzekeren is al sinds jaar en dag de gewoonste zaak van de wereld. Wie ziek is, kan niet werken. En wie het ook nog van zijn uiterlijk moet hebben, probeert alle risico's te vermijden.

Lekkende siliconen
Maar je kunt het ook te bont maken. Toen Michael Jackson tijdens de opnamen van een spotje voor Pepsi-Cola zijn haar verbrandde, dreigde hij de drankproducent met een torenhoge claim waar hij zijn Neverland nog drie keer van zou kunnen bouwen. Pepsi wilde niet rollebollend over straat en betaalde Jackson een niet nader genoemd bedrag dat hem volledig tevreden stelde (Jackson stak dat bedrag overigens in een brandwondencentrum). De huilende derde: de verzekeringsmaatschappij die een verbrand lichaamsdeel niet goed afgeschermd had in de polis en dus volledig moest uitbetalen.

Lloyd's heeft de beschikking over een lange rij medische handboeken waarin medici voor het verzekeringsbedrijf exact hebben uitgeschreven wat wel maar vooral ook wat niet verzekerd kan worden. Van Ommen: "Mooie billen kun je niet verzekeren. Want wat zijn mooie billen? En hoeveel putten moet je hebben voor ze niet meer mooi zijn? We hebben ook wel eens een verzoek gehad om een neus te verzekeren van iemand die parfums creëert, maar het is ondoenlijk vast te stellen of iemand zijn reukvermogen heeft verloren.

Sommige zaken zijn overduidelijk: verbrande haren, geklapte siliconenborsten - daar zijn allemaal regels voor met bijbehorende bedragen. Wij verzekeren alleen ongevallen en ziektes, geen ouderdomsproblematiek als hangende borsten. Nogmaals, body insurances zijn vaak een kwestie van verkeerd advies of een pr-stunt. Iedereen die een dergelijke verzekering afgesloten denkt te hebben heeft de kleine lettertjes niet goed gelezen. En trouwens, het zou heel moeilijk worden om het allemaal maar uit te betalen; kijk maar wat er in Amerika allemaal al met de aansprakelijkheidsverzekeringen gebeurt ...

Kapotte voortand
Sterren zijn dus - net als gewone burgers - vooral verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, net als sporters. Uiteraard zijn aan uitkeringen heel duidelijke regels gesteld. De meeste filmsterren mogen absoluut geen contact- of risicosporten beoefenen als ze onder contract staan voor een bepaalde film. Zo stootte Ben Affleck tijdens een uit de hand gelopen zwempartij zijn mond zo hard aan de duikplank, dat hij er een kapotte voortand aan overhield. Zijn manager verplichtte hem zijn smile zeer goed te laten restaureren voor hij aan de opnamen van ‘Armageddon' begon. Niet zozeer uit schoonheidsoverwegingen, meer uit financiële: de filmmaatschappij was bang dat Affleck er minder goed uit zou zien met een slechte kroon en zo de recette van de film in gevaar zou brengen.

Ook bepaalde hobby's worden afgeraden of zelfs verboden, om nog maar niet te spreken van verslavingsgevaarlijke activiteiten. Er zijn gevallen bekend waarin de verzekeraar de persoon in kwestie dag en nacht begeleidt om ervoor te zorgen dat hij of zij toch niet iets ontoelaatbaars doet. Het tegenovergestelde bestaat ook. Tom Cruise speelde in de kaskraker ‘Born on the Fourth of July' een verlamde Vietnamveteraan. Om zich volkomen in de rol in te leven, stelde hij voor zich 48 uur te laten verdoven over zijn hele lichaam. Zijn maatschappij schoot onmiddellijk in de stress en verbood de acteur ten strengste dit te doen.

Blessureleed
Wannet, ook een vertegenwoordiger van Lloyd's of London, is een van de belangrijkste sportverzekeraars in Nederland. Patrick Kluivert, Bas van de Goor, Paul Bosveld, het Nederlands Elftal - allemaal hebben ze bij Wannet een polis afgesloten. Het gaat hierbij vooral om polissen voor sportongeschiktheid; arbeidsongeschiktheid dus ook hier weer. Het verzekerde bedrag heeft vaak te maken met de transfer en contractwaarde. In het geval van een blessure zou de club bijvoorbeeld het contract moeten doorbetalen. Joseph Wannet: "Van Basten was zo'n duidelijk geval, zijn carrière was nog in opgaande lijn. Zijn contract is indertijd doorbetaald via AC Milan en hij had daarnaast ook nog een eigen polis, ik denk van zo'n 2 miljoen gulden. Er zijn wel topspelers voor bedragen van 5 of 6 miljoen euro verzekerd. Een voetballer betaalt meer premie dan een volleyballer; contactsporten zijn logischerwijs duurder. Het is op zich redelijk goed uit te rekenen wat een voetballer uitgekeerd kan krijgen en wat hij daarvoor moet betalen. Bijvoorbeeld: een voetballer van 25 jaar op topniveau die voor 5 miljoen euro verzekerd is, betaalt ongeveer 50.000 tot 75.000 euro per jaar aan premies. Als hij 30 is en misschien gezien zijn lichamelijke conditie nog maar twee jaar te gaan heeft, krijgt hij uiteraard een heel andere polis, dat is voor elke speler maatwerk."

Professionals stoppen vaak omdat ze ‘te oud' zijn en niet vanwege blessures. Slijtageproblemen betaalt zo'n verzekering dan ook niet uit. Het gaat met name om blessures als de beruchte ‘doodschop', gescheurde kruisbanden of bijvoorbeeld een hersenbloeding. Wannet: "Goede adviseurs zijn vooral in de voetbalwereld heel belangrijk. Niet iedere sporter is overtuigd van het nut van een goede verzekering, zeker niet als ze heel jong zijn. Dan hebben ze liever een mooie auto of een vet horloge. Robbie de Wit is een schrijnend voorbeeld van wat er kan gebeuren (een hersenbloeding maakte een voortijdig einde aan diens voetbalcarrière; rec.). Gelukkig zijn er steeds meer clubs die op een goede manier met hun spelers omgaan, zoals Heerenveen en Twente."

Carrière-stop Polis
Directeur Van Ommen van Eurolloyd ziet veel meer in de Carrière Stop Polis dan in het lichaamsdelen verhaal. "Met een dergelijke polis ben je goed gedekt als je onverhoopt iets overkomt waardoor je blijvend invalide wordt. Stel je bent een briljante co-assistent, je verdient nu 20.000 euro en hoopt over een paar jaar flink te gaan verdienen. Op dat moment zouden ouders voor zo'n kind een Carrière Stop Polis moeten afsluiten gebaseerd op het salaris dat hij straks waarschijnlijk gaat verdienen. In geval van een hersentumor zou hij anders zijn hele leven met 70 procent van 20.000 euro moeten rondkomen. Ook voor zeer vermogende mensen is een dergelijke polis heel verstandig. De meesten hebben hun geld vastzitten in hun bedrijf; dat is niet zo gemakkelijk los te weken. Pas bij een eigen vermogen van zo'n 10 miljoen is een dergelijke polis overbodige luxe. Het is dan handiger om zo'n polis voor bijvoorbeeld vrouw en kinderen af te sluiten."
Cruciaal voor de polis is dat het om blijvende invaliditeit gaat. Een pianist, hoe beroemd ook, die reuma in zijn vingers krijgt, is niet totaal verloren. Hij kan bijvoorbeeld nog pianoles geven. Maar hij heeft wel recht op een uitkering voor zijn vingers of handen. Onafhankelijke medische specialisten bepalen hoeveel procent iemand blijvend invalide is. Dus wie voor 10 miljoen verzekerd is, hoeft in dit geval niet op dat gehele bedrag te rekenen. En dat geldt voor de pianist, maar ook voor een boekhouder. Overigens dekt de Carrière Stop Polis nooit meer dan 3 miljoen euro per schade.

Nieuwe verzekeringen
Naast de celebrity insurances worden ook de Captain of Industry polissen steeds populairder. Op die manier stellen topmanagers zich zeker van een inkomen in geval van ontslag of WAO, maar ook van ontvoering. Ook bedrijven kunnen zich verzekeren van een redelijke som geld als een van hun medewerkers gekidnapt wordt. Door de eenwording van Europa is de bewegingsvrijheid van personen toegenomen. Ook de export van goederen en diensten naar landen binnen West- en Oost-Europa is nu eenvoudiger. Deze ontwikkelingen hebben het werkterrein van criminelen vergroot. Bedrijven hebben steeds vaker te maken met onrechtmatige praktijken als afpersing en ontvoering. Soms is bij een dergelijke dekking ook een bijstandsteam inbegrepen. Die bestaat uit adviseurs die uitgebreide ervaring hebben opgedaan in veiligheidszaken en handhaving en uitvoering van de wet. Ze beschikken over een netwerk van contactpersonen bij regeringen, lokale overheden en politie. Ze geven niet alleen begeleiding en advies bij een incident maar assisteren eventueel ook bij het pr-beleid, verlenen nazorg en evalueren het incident. Bovendien kunnen ze een preventieve risicoanalyse en beoordeling opstellen en beveiligingsadviezen verstrekken.

Ruziënde schoonmoeder
Dat niet iedereen verzekeringspolissen serieus neemt, maakt Sir Huckelberry Insurance Company in Amsterdam meer dan duidelijk. Bij dit bedrijf kan iedereen zich tegen elk aannemelijk risico verzekeren. De polissen kosten een schijntje, maar leveren ook niet veel op. Voor bijvoorbeeld 19.90 Euro is de verzekeringsnemer een jaar lang verzekerd tegen ruzie met zijn schoonmoeder; de uitkering bedraagt € 100,=.
Uiteraard moet de ruzie wel aannemelijk te maken zijn, want Huckleberry werkt met echte regelgeving. De polissen zijn razend populair; vooral verjaardagen, huwelijken en het slagen voor het rijbewijs vormen de ideale aanleiding voor een bijzonder, risicoloos cadeautje...


Leuke cadeautips:
Sir Huckleberry Insurance Company verzekert u al vanaf 19,90 euro voor de vreselijkste dingen;
- bijvoorbeeld als u denkt het risico te lopen om door een aliën gekidnapt te worden,
- of als u als toekomstige vader bang bent om in de verloskamer flauw te vallen,
- of als u toch niet de Staatsloterij won,
- of als u niet kunt uitsluiten dat uw aanstaande ‘nee' zegt voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Eurolloyd verzekert bijvoorbeeld:
- het risico dat je niet mee kunt doen aan de Elfstedentocht, bijvoorbeeld als u net in het buitenland bent.
- Zij hebben overigens ook een ‘slecht-weer'-polis, die uitkeert bij een te hoge regenval tijdens een evenement.

.